|
Selamlar, eski HUKUK soruları okudum ve kafama takılanları elbirliğiyle açıklığa kavuşturalım istedim.. 2. Türk Bayrağı çekme hakkını yurt dışında elde eden gemi bu hakkını aşağıdakilerden hangisi ile belgeler. a) Gemi Tasdiknamesi CEVAP A VERİLMİŞ b) Bayrak Şahadetnamesi BENİM FİKRİM B OLMALI c) Bayrak çekme müsaade belgesi d) Gemi jurnali’nin tasdikli örneği e) E)Gemi Kayıt Defteri
17. SOLAS 74 Konvansiyonu içeriği aşağıdakilerden hangisi için asgari (en az) gerekliliktir? a) Kıyı Devleti b) Bayrak Devleti c) Liman Devleti BENİM FİKRİM C OLMALI d) Uluslararası Kurumlar CEVAP D VERİLMİŞ e) Uluslararası Denizcilik Kuruluşları bu soru bir çok sınavda çıkmış ve farklı cevaplar var.anlamı çok net değil bence. En az gereklilik liman devleti, En çok gereklilik de Bayrak devleti olabilir.
42. Aşağıdakilerden hangisi kaptanın yolculuk sırasındaki işlemlerden değildir. a) Yolculuk sırasında yükte hak sahibi olanların menfaatlerini gözetmek b) Gemiyi dikkat ve itina ile sevk ve idare etmek c) Gerektiğinde donatandan talimat almak d) Geminin denize, yola ve yüke elverişli olmasını sağlamak BENİM FİKRİM D OLMALI. BU İŞLEM SEFER ÖNCESİ YAPILMALI. e) Deniz seyir kurallarına uymak SORU 2 SEFER ÇIKMIŞ BİRİNDE A BİRİNDE D ŞIKKI İŞARETLENMİŞ..
100. Yıllık izin süresi 18 ay çalışan bir gemi adamı için en az ne kadardır? a) 15 gün b) 40 gün c) 45 günCEVAP C VERİLMİŞ Doğru mudur? d) 1 ay e) 2 ay
118. Gemi adamının iade edileceği yerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) Bağlama limanı b) Hizmet sözleşmesinde kararlaştırılan liman c) Şirketin gemiyle ilgili işlemleri gördüğü liman d) Geminin tescilli olduğu liman CEVAP D VERİLMİŞ.. e) Varılacak ilk liman BENCE E OLMALI. TESCİL LİMANI VE BAĞLAMA LİMANI AYNI YER.
122. Kıdem tazminatı Deniz İş Kanununa tabi gemi adamlarının hizmet akitlerinin, a) İşveren tarafından bu kanunun 14. maddesinin 1. bendinde gösterilen sebepler dışında b) Gemi adamı tarafından bu kanunun 14. maddesinin 2. ve 3. bentleri uyarınca CEVAP B VERİLMİŞ c) Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla d) Bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malüllük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla e) İşveren tarafından bu kanunun 14. maddesindeki sebepler dahilinde feshedilmesi durumunda işçi kıdem tazminatına hak kazanır BENİM FİKRİM YA A YA DA E OLMALI YORUMLARINIZI BEKLİYORUM...
|